Blog z rózną tematyką

Dobry portal tylko u nas wyjątkowe wpisy.

inne

Zdrowe desery mrożone? Z jakiej przyczyny nie?

Moda na bycie fit osiągnęła apogeum do tego stopnia, że już nie trzeba odmawiać sobie chwili przyjemności oraz bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma jakkolwiek nic łatwiejszego aniżeli zrobienie sobie zdrowego deseru, który będzie nie tylko niskokaloryczny, jednakowoż również rewelacyjnie wpłynie na nasz organizm i przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od przepisów na zdrowe desery, wiadomo, że najłatwiej robić je latem i wiosną, kiedy tak właściwie dostęp do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Ogromną popularnością radują się zdrowe desery mrożone, które będą akcesoryjnym orzeźwieniem w parne dni.

Desery lodowe

Przepysznym, słodkim i dobrym także dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany wypada zmiksować z odpowiednią porcją solidnej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli oraz bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które można zjeść z dodatkową porcją malin bądź jakimś interesującym sosem owocowym. To olśniewająca alternatywa dla autentycznych łasuchów, trzeba jedynie pamiętać, że taki deser nie jest dla osób uczulonych na orzechy.
Smacznym i rześkim pomysłem, a przy tym prawdziwą rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Można taki sorbet zrobić z jednego rodzaju owoców lub ewentualnie z mieszanki. Pomocnym plusem jest także to, że na sorbet nie wypada długo czekać, nie musi być gruntownie zamrożony, taki o gęstości półpłynnej smakuje zdecydowanie odpowiedniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za prawdziwymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni powinni zadowolić się zmrożonymi owocami, które są wyśmienitą przekąską w trakcie upalnych dni. Wspaniale smakują mrożone maliny czy borówki, które wybitnie łatwo pogryźć. Zamrażane desery wolno robić również z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je po prostu włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu