włoska mozzarella
Rozkoszny, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Jak najbardziej, gra toczy się o mozzarellę. Kultowy na całym świecie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a dokumentnie z rejonu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko to właśnie dzięki łagodnemu smaku, ale też charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają zupełnie innowacyjnego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, ale jednocześnie nie zmienia własnego łagodnego oraz naturalnego smaku.
tiramisu galbani
Jak i z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy lub też innych potraw, czy to z makaronami lub ewentualnie innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym właśnie serem rzadko zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest nadzwyczaj specyficzne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Naturalnie ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w wyjątkowych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest bezustannie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs produkty sero podobne
risotto z mozzarellą
Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie zwykli ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak naprawdę ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to towary seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy też mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania wedle schematycznych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa oraz receptura są wpisane na listę artykułów chronionych i tradycyjnych.
mozzarella
Skąd w następstwie tego wziąć innowacyjny, apetyczny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do wypróbowanych delikatesów. Wypada niemniej jednak liczyć się z tym, że nowatorski włoski ser będzie dużo droższy, niż wyprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy schematycznego sera mozzarella możemy ogłosić jedno – rzeczywiście należałoby dopłacić oraz radować się pysznym smakiem.